Munca de acasă, pe numele ei

În septembrie 2022 am fost invitat ca speaker la un eveniment despre locul de muncă al viitorului, organizat de The Diplomat. S-au discutat multe și fierbinți acolo, iar din punctul meu de vedere a fost foarte important să punctez o chestiune văzută greșit de foarte mulți angajatori.

Pentru a încerca să facem previziuni despre viitor, trebuie să înțelegem raționamentul din spatele motivului: De ce munca la distanță sau hibridă a fost atât de bine primită de angajați?
Și reiese că nu e pentru că am vrut să fugim de muncă. Departe de noi gândul. Pentru că studiile din timpul pandemiei arată că, dacă activitățile angajaților nu sunt vizibile pentru alții, aceștia trebuie să demonstreze cumva că lucrează efectiv și eficient. Și singura modalitate de a face acest lucru de la distanță este să arătăm rezultate, prin urmare, concentrându-ne pe rezultate și devenind mai productivi.

Noi, ființele umane, suntem o specie egoistă prin natură. Creierul nostru este proiectat să funcționeze în interesul nostru personal. Și nu o spun ca pe un lucru rău, este până la urmă ceea ce ne-a împins spre evoluție, dorind să fim mai bine poziționați în societate. Dezavantajul este că, din cauza valorilor morale generale și a regulilor societății, trebuie să ascundem această latură. Și suntem capabili să ne ascundem motivele reale, dar și să găsim o motivație alternativă pentru acțiunile noastre. Facem eforturi pentru a nu părea egoiști în fața celorlalți. În fiecare zi. Chiar dacă acest lucru se întâmplă în cea mai mare parte subconștient, totuși simțim efortul. Și asta acumulează o oarecare presiune. Întâlnim oameni care nu ne plac, purtăm haine în care nu ne simțim neapărat confortabil, petrecem timp în spațiu în care nu ne simțim tocmai bine… Așa că munca de acasă a fost ca și cum ai deschide o supapă de presiune.

Acum, după ce am eliberat această presiune, vedem mai clar alte aspecte ale activității noastre profesionale. Vedem că tehnologia implementată greșit tinde să separe oamenii mai degrabă decât să-i apropie. (Și aici am multe de spus, dar în altă postare)

Trebuie să ne exersăm abilitățile sociale; trebuie să vedem mai multe fețe (altele decât dragii noștri membri ai familiei) și mai puține desktopuri, powerpoint-uri, grafice și chat-uri.

În plus, avem nevoie de un spațiu de lucru dedicat. … Nu știu câți dintre voi au un loc complet izolat pentru a lucra de acasă, eu am folosit bucătăria ca spațiu de lucru mult timp în pandemie.

Trebuie să simțim că aparținem. Că suntem parte dintr-o echipă de oameni, condusă de oameni, parte dintr-un concept, o cultură, o idee, o strategie. Altfel, de ce să tragem în aceeași direcție?

Așa că hibridul va rămâne și va deveni o normalitate, dar spațiul de birouri va avea în continuare o importanță deosebită în următorii ani.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *